Ohaguro – a fogfeketítés hagyománya

Fekete fogak? Szándékosan?! A szépség egy különös, ázsiai formája...

Aki csak teheti, minél fehérebb fogakat kér, mikor pótlásra kerül a sor. De vannak olyanok, akik kedvéért a gyártók egyenesen fekete színű műfogakat hoznak forgalomba. Lássuk, miért!

Több száz éven keresztül, Ázsia számos területén, többek között Japánban, Vietnamban és Kínában élt a fogak feketére festésének szokása. Ez a mára eltűnőben levő hagyomány főleg a nők körében volt elterjedt, akik általában közvetlenül férjhezmenetelük előtt festették be a fogukat, mintegy a feleséggé, felnőtté válás szimbólumaként. Ez a gyakorlat főként a császári család és a magas arisztokrácia körében volt bevett.

A nyugati ember számára ez az esztétikai beavatkozás szokatlan lehet. Ezért is vélekedtek úgy az ohaguro-ról, mint a nők eltorzítására szolgáló, visszataszító szokásról, melynek célja, hogy megelőzze a szándékosan „elcsúfított” nő házasságtörésben való részvételét. De a japánok ezzel vitatkoznak, mivel ezt egyfajta társadalmi rituálénak tekintik, mely során a lány elismeri, hogy nővé érett, és kész felvenni a feleség- és anyaléttel járó felelősséget.
A társadalomban való szerepfoglalás mellett azonban fontos gyakorlati haszna is van az ohaguro-nak: a festéshez használt keverék megakadályozta a fogak és a zománc szuvasodását.

Hogyan érték el a fekete színt?
A színezéshez használt folyadék fő összetevője egy sötétbarna vas-acetát-oldat volt, amelyet vasreszelékek ecetben való feloldásával hoztak létre, majd ezt növényi csersavakkal vegyítették. A fekete szín eléréséhez a keveréket naponta egyszer vagy néhány naponta kellett felvinni a fogakra.

Ez a hagyomány azonban minden generációval egyre inkább feledésbe merül. Éppen ezért leggyakrabban idősebb nőkön látható a nyoma, habár néhány fiatal nő is részt vesz a hagyomány ápolásában. Előfordul, hogy a fekete fogazat elérésére, az elvesztett fogak pótlására fekete protézist használnak.

Aki pedig kedvet kapott a fekete protézis kipróbálásához, meg is tudja rendelni a Pregadent Bt-től. Fekete akril fogak nem VITA színben, korlátozott számban kaphatók! Keresse hamarosan megjelenő akcióinkat a Facebookon! Találkozunk a Dental World-ön! ????